Teknik 1

Kursinnehåll

Hem

Teknik 1

Teknik 2

Teknik specialisering

Konstruktion 1

Första terminen ger grundläggande kunskaper inom CAD, elektronik och programmering. Inom CAD så kommer man att kunna skapa 3D-modeller utifrån uppmätta mått för att sedan 3D-printa.

Inom elektroniken ges grundläggande kunskaper inom ellära för att man ska förstå hur man kan kolla upp en mikrokontroller för att sedan programmera denna. Ohms lag används för att förstå hur ström, spänning och resistans påverkar varandra samt komponenter i en krets.

I programmeringen ges grundläggande kunskaper hur man programmerar. Tillräckligt med kunskaper för att kunna använda det i samband med elektroniken för att koppla sensorer och programmera för avläsning.

CAD: Computer Aided Design

Övning i att mäta och avläsa sjutmått. Lite ritteknik (planprojektion: Länk)

Skapande av nyckelringsmärke (eleverna kunde 3D-skriva modellen om de ville):

Exempel på där man använder en lite mer avancerad funktion i Inventor (joints i en Assembly):

Ett annat exempel på hur man kan tänka när man konstruerar olika delar (dock i Fusion 360):

Elektronik

Exempel på kopplingar med Arduino i TinkerCAD. Tryck på simulation-knappen för att köra igång (simulatorn har långsam timestep så den kan uppfattas som laggig. Man får hålla in knappen en kort stund):

Programmering

Vi har använt oss av pythonlabbet för att undervisa programmering: Länk

I läsåret 2019/2020 så körde vi ett projekt i spelutveckling:

Exempel på projektarbeten som elever har genomfört

Te21B

Framtidens klassrum

Ämnesövergripande projekt: Teknik 1, Svenska 1, Dator- och nätverksteknik

Samarbete med konstfack och KTH, där eleverna har varit på KTH för brainstorming och ställt ut på konstfack. Projektet handlade om att eleverna skulle visualisera deras framtida klassrum i minecraft utifrån värderingar och normer som de finner är extra viktiga för en framtida skola/klassrum. Nedan är en video på elevernas alster:

Nedan är elevernas posters (klicka på ladda ned för att se hela postern):

Smart soptunna

Ämnesövergripande projekt: Teknik 1, Engelska 5, Dator- och nätverksteknik

Projektet gick ut på att eleverna ska skapa en prototyp på en smart soptunna genom att använda sig av sensorer. En del har också kopplat soptunnorna mot nätet. Nedan är några bilder på prototyperna:

grupp 1 grupp 8 grupp 2 grupp 3 grupp 4 grupp 5 grupp 6 grupp 7 grupp 9 grupp 10

Nedan visas en kort video-trailer på de olika protoyperna (jag är ganska dålig på att filma. Tog inte med eleverna). Gemensamt för alla prototyper är att de har en ultraljudssensor som mäter avståndet till ett obbjekt genom att sensorn sänder och tar emot ljudvågor. En del prototyper kan också koppla upp sig mot internet för att meddela hur fulla soptunnorna är. En annan grupp kopplade en Raspberry Pi-kamera till Raspberry Pi:en och lyckades fotografera soptunnan för att sedan skicka bilderna till en hemsida så att man kan se vad den innehåller, samt om den är full.

Datorhistoria

I denna del av kursen har eleverna valt ett områden inom datorhistoria och beskrivit hur tekniken har utvecklats över tid. Länk till tidslinje för datorhistoria